“Mötet blev ett minne för livet”

Skapad:

2022-12-12

Senast uppdaterad:

2022-12-13

Hur märks rymden i vår vardag här på jorden? Det var den lite kluriga uppgiften deltagarna i ESERO Sverige och ForskarFredags fototävling fick lösa. Flera spännande bidrag kom in, och nu har två vinnarklasser fått träffa Sveriges första astronaut Christer Fuglesang.

Först ut var klass 6B från Höglundaskolan i Jordbro. Eleverna såg fram emot besöket och hade laddat med många frågor.

– Det var spännande och coolt att prata med honom. Vi undrade mest hur det var att vara i rymden, berättade eleven Eira Stålgärde, 12, för tidningen Mitti i samband med besöket. 

Allra mest nyfikna var klassen på hur det fungerar att gå på toaletten i rymden, när allt flyger omkring i tyngdlöshet. Klassens lärare Elisabeth Hagman berättar att eleverna hade väldigt roligt åt svaret: Att rymdfararna använder en slags dammsugare för att lösa problemet. 

Efter besöket ville flera av barnen veta vilken utbildning som krävs för att bli astronaut. 

Klass 6B på Höglundaskolan i Jordbro uppskattade mötet med Christer Fuglesang. Foto: Höglundaskolan

Näst på tur stod Baraskolan i Svedala. Klass 2D hade förberett sig på det digitala mötet genom att titta på filmer om rymden, ha böcker om rymden som läsläxa och skriva egna faktatexter som de läste för varandra. 

– När barnen fick veta om vinsten blev de så förväntansfulla. Mötet blev verkligen en upplevelse och ett minne för livet, säger Helena Linde som är klassens lärare. 

Eleverna hade en massa frågor, som de hade tränat på för att kunna gå fram och ställa till Christer Fuglesang. Till exempel ville de veta om det finns lukter i rymden och hur kallt det är där.

– Eleverna fick svar på allt de undrade över och lite till, säger Helena Linde och hälsar att barnen tyckte att det var jättekul. 

Eleverna i klass 2D hade övat på att ställa sina frågor till Christer Fuglesang. Att mötet var digitalt gjorde att klasskompisarna som var hemma den dagen kunde delta ändå.

– Det är alltid lika roligt med nyfikna frågor, så att jag kan få dela med mig om hur spännande rymden och forskning är, säger Christer Fuglesang som också blev imponerad av bredden på alla tävlingsbidragen.

–  Vardagen här på jorden innehåller mer från rymden än man kan tro!

Tävlingen var ett samarbete mellan ESERO Sverige och vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Ett hederpris delades också ut till förskolan Baltazar, som fick ett guidat besök på Sinneslabbet på Tekniska museet i Stockholm. 

Se vinnarbidragen och läs motiveringarna här.

Förskolan Baltazar Söder fick ett hedersomnämnande för sitt bidrag och vann ett guidat besök på Tekniska museet. De laddade inför utflykten med att läsa böcker om rymden. Foto: Förskolan Baltazar

ForskarFredag arrangeras
den 25-30
september 2023


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE TILL KLASSRUMMET I APRIL

Bokningen öppnar den 13 mars

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *