När djur används i forskning kallas det för djurförsök och djuren kallas försöksdjur. Alla som på något sätt kommer i kontakt med försöksdjur behöver också arbeta med 3R – som står för att ersätta (replace), minska (reduce) och förfina (refine) djurförsök. Enligt svensk lag får vi använda djur i forskning, men betyder det att det alltid är etiskt rätt? Olika etiska teorier ger olika svar på den frågan.
I den här lektionen får eleverna lära sig mer om djurförsök och vad begreppet 3R står för. De får också lära sig hur man kan resonera kring djurförsök utifrån olika etiska teorier.
Lektion består av följande steg:
- Individuellt – lär dig mer om ämnet
- Arbete i grupper och diskussion i helklass
- Testa vad du har lärt dig
- Fördjupning – lär dig mer
Länk till en presentation av materialet för lärare och elever
Länk till lärarhandledning
Falktablad:
Utbildningen:
Du hittar materialet från 3R på gratisiskolan
Koppling till kursplaner
Naturkunskap
- Naturvetenskapliga arbetsmetoder, till exempel observationer, klassificering, mätningar, simuleringar och experiment samt etiska förhållningssätt kopplade till det naturvetenskapliga utforskandet.
- Naturvetenskapligt förhållningssätt, hur man ställer frågor som går att undersöka naturvetenskapligt och hur man går till väga för att ställa företeelser i omvärlden under prövning.
Biologi 2
- Etiska begrepp, teorier och modeller. Tillämpning av dessa på frågor som är relevanta för karaktärsämnena, till exempel biomedicinsk etik, djuretik, miljöetik eller etik i mellanmänskliga relationer.
Det är Sveriges 3R-center som står bakom undervisningsmaterialet. Sveriges 3R-center arbetar för att ersätta, minska och förfina djurförsök.