Träffa forskare och testa roliga aktiviteter under ForskarFredag

Skapad:

2022-06-20

Senast uppdaterad:

2022-08-25

Den 26/9–1/10 är det dags för årets ForskarFredag – en hel vecka med roliga, lärorika och spännande möten mellan forskare och allmänhet. Sveriges mest spridda vetenskapsfestival vill skapa nyfikenhet och intresse för högre utbildning hos unga och visa på forskningens och forskarnas viktiga roll i vardagen.

Årets tema, En bättre och friskare värld, lyfter olika aspekter av kopplingen mellan klotets välbefinnande och människans hälsa.

ForskarFredag 2022 arrangeras på ett 30-tal orter runt om i landet, bland annat i Luleå, Lund och i Gävle. Och ForskarFredags digitala aktiviteter går att besöka var du än befinner dig!

Varje år anordnas ett 100-tal aktiviteter inom en mängd forskningsområden. Många av programpunkterna riktar sig särskilt mot skolelever, men det finns mycket att välja på för familjer och privatpersoner också. Just nu förbereds bland annat sprakande shower, prova på-experiment och rundturer på spännande forskningsanknutna platser.

Det är alltid gratis att delta i ForskarFredag, men vissa aktiviteter måste förbokas. Festivalprogrammet fylls på under augusti och september.

Låna en forskare till klassrummet

Förra årets succé är tillbaka! Mellan den 26 och 29 september kan skolklasser “låna en forskare” direkt till klassrummet. Under besöken, som brukar vara knappt en timme långa, berättar forskaren om sin forskning eller vägen till yrket och svarar på elevernas frågor. Forskarna kommer från olika forskningsområden. Biodiversitet, livet på landet i Kambodja, jakten efter liv på Mars, virologi och datorstöd för språkinlärning är bara ett axplock av de ämnen forskarna kan prata om i år!

Besöken kan ske fysiskt eller digitalt. Lärare har kontakt med forskaren inför lånet för att hitta ett upplägg som passar elevernas nivå.

“Låna en forskare” vill inspirera unga till högre utbildning och visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Förra året lånades 98 forskare ut och träffade allt från lågstadie- till gymnasieelever. 97 procent av alla lärare kan tänka sig att få besök igen!

“Båda forskarna hade en bra nivå på det de berättade om och svarade på frågor på ett sätt som eleverna hängde med i.”

Lärare, årskurs 6, grundskolan

Vi har förbättrat bokningssystemet så att det ska bli lättare att hitta lediga forskare som passar schemat. Skriv upp dig på ForskarFredags mejllista för att få en påminnelse när bokningen öppnar den 15 augusti.

Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *