Bostadsförsöket drar igång 1 september!

Skapad:

2021-08-31

Senast uppdaterad:

2022-06-15

Fram med tumstocken och mobilen – nu drar ForskarFredags massexperiment Bostadsförsöket igång! Alla Sveriges skolelever, seniorer och andra intresserade kan i september och oktober hjälpa forskare undersöka vilka hinder som finns i Sveriges bostäder. Bostadsförsöket är ett samarbete mellan ForskarFredag och forskare vid Lunds universitet.

– Sveriges befolkning blir allt äldre och många seniorer vill bo kvar hemma så länge det går. Tyvärr begränsas möjligheten ofta av miljöhinder som trappor, trösklar och smala dörrar, säger Susanne Iwarsson, professor vid forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet och vetenskapligt ansvarig för Bostadsförsöket.

För att samhället ska kunna erbjuda bostäder som är anpassade efter befolkningens behov, behövs kunskap om vilka miljöhinder som finns i svenska lägenheter, radhus och villor. Det är just denna kunskap som ska tas fram i Bostadsförsöket. För att kunna samla in så mycket information som möjligt tar Susanne Iwarsson och hennes forskarkollegor hjälp av Sveriges seniorer och skolelever, och alla andra som vill vara med och forska.

Tumstock och mobilapp

Med hjälp av en tumstock och en mobilapp besvarar de medverkande frågor om exempelvis dörrbredd och tröskelhöjd. Metoden bygger på över 20 års forskning om tillgänglighet. Resultaten presenteras löpande i en öppen databas som kommer att visa hur tillgängligheten ser ut i olika delar av landet.

– Hittills har nästan 2 000 anmält att de vill medverka i Bostadsförsöket, men det finns plats för många fler. Alla som vill bidra till ökad kunskap om tillgänglighet är välkomna, säger Martin Bergman, utredare på Vetenskap & Allmänhet.

Brett samarbete

Bostadsförsöket är ett samarbete mellan forskningscentrumet Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE) vid Lunds universitet, pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna i Skåne och PRO Skåne samt den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet som samordnar vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Även SPF SeniorernaPRO och SKPF Pensionärerna nationellt stödjer projektet.

Bostadsförsöket är ett exempel på så kallad medborgarforskning och genomförs med stöd av Forte – forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd samt EU-kommissionen under Marie Sklodowska-Curie actions.


Fakta Bostadsförsöket

För att människor ska kunna leva bra och aktiva liv behöver de tillgängliga bostäder. I Bostadsförsöket vill forskare ta reda på vilka fysiska miljöhinder som finns i svenska lägenheter, radhus och villor. Projektet bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling, speciellt mål 11: Hållbara städer och samhällen och mål 3: God hälsa och välbefinnande.

Med hjälp av en tumstock och en mobilapp registrerar de medverkande vilka fysiska miljöhinder som finns i bostaden. Alla kan delta i massexperimentet, oavsett ålder. Seniorer och skolelever är särskilt viktiga målgrupper.

Bostadsförsöket genomförs under september–oktober 2021 och är en del av den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Mobilappen är tillgänglig för nedladdning från och med den 1 september. För lärare som vill arbeta med projektet i undervisningen finns lärarmaterial och instruktioner på www.bostadsförsöket.se.


Vill du vara med och forska?

Alla är varmt välkomna att vara med i Bostadsförsöket. För mer information och anmälan, se www.bostadsförsöket.se.

Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

En kommentar om “Bostadsförsöket drar igång 1 september!

Är en aktiv pensionär. Boende i Oxelösund
Vi, min Sambo och jag bor i en HSB lägenhet med 4 rum och kök som är mycket trivsam och med en vacker utsikt.
Problemet för oss är och kommer att bli värre att vi bor två trappor upp utan hiss vilket gör att tyngden på bl-a matkassar vid veckoinköp känns tyngre undan för undan. Det kommer också bli svårare att använda sig av källarförråd.
Vi söker efter en något mindre lägenhet med hiss vilket inte är det lättaste på vår ort.
Förmodar att detta är ett problem för många äldre i vår och andra kommuner med äldre bebyggelser i kombination med många pensionärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *