DNA i imöjöns tjänst

Skapad:

2021-02-16

Senast uppdaterad:

2023-05-11
 

Oroliga medborgare hör av sig till länsstyrelsen och berättar att de har sett spår av ett okänt djur i en nationalpark. Vad är det för mystiskt djur som har flyttat in i parken, och bör länsstyrelsen vidta åtgärder? Låt eleverna testa Naturhistoriska riksmuseets spel om miljöövervakning och biologisk mångfald.

Foto: Naturhistoriska riksmuseet

 

DNA i miljöns tjänst är ett lektionsupplägg som inbegriper både eget arbete i en interaktivt gränssnitt och diskussion med andra. Den digitala delen görs från Naturhistoriska riksmuseets hemsida via länken längst ner på sidan. Materialet är självinstruerande och innehåller filmer, bilder, korta texter och interaktiva övningar.

DNA i miljöns tjänst består av två delar. Den första är digital och görs enskilt. Där får eleverna bakgrundsinformation. De får också fakta om invasiva arter samt information om hur man samlar in, extraherar och analyserar DNA från naturen. Den andra delen är en diskussionsövning som görs i grupper om förslagsvis 3-4 elever.

Praktisk info: E-lektionen görs direkt via den här länken, ingen nedladdning behövs. Den görs bäst på dator, men fungerar även på surfplatta och smart telefon. Rekommenderade webbläsare för dator är chrome och firefox. Läs mer på Naturhistoriska riksmuseets hemsida.

Lärarhandledning att ladda ned!

Materialet är en del av Naturhistoriska riksmuseets skolmaterial.


 
Naturhistoriska riksmuseet är en statlig myndighet och Sveriges största museum. Vi vill öka kunskapen om naturen och inspirera till ansvar för vår värld. Det är därför vi forskar och sprider kunskap och upplevelser. När det leder till fascination och livslångt engagemang har vi lyckats.

 Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *