Svinnkollen – första resultaten

Skapad:

2020-12-07

Senast uppdaterad:

2022-06-20
Under veckorna 46–48 har elever runt om i Sverige hjälpt forskare att utveckla och testa ett nytt sätt att minska matsvinn i skolan. Det handlar om ForskarFredags massexperiment, Svinnkollen. Forskarna har nu börjat analysera resultaten och räknar med att vara färdiga i början av nästa år. Men Roberto Rufo Gonzalez på företaget Consupedia kan redan nu avslöja några resultat.

Till vänster: Foton av tallrikar tagna av deltagare i massexperimentet Svinnkollen. Till höger: Roberto Rufo Gonzalez.

I experimentet har eleverna tagit bilder av sin lunchtallrik i skolmatsalen innan och efter att de ätit. Med hjälp av en app och artificiell intelligens omvandlas bilderna till data om mängden matsvinn.

Till att börja med, hur var det att få hjälp av massor av elever i Svinnkollen?

För det första måste jag säga att eleverna verkligen har gjort ett strålande jobb! Nästan alla bilder som eleverna har tagit med appen håller sjukt hög kvalitet och vi är alla glatt överraskade över det stora engagemanget från lärarna och eleverna. Sammanlagt fick vi in ungefär 7 500 bilder, vilket kommer att räcka jättebra för våra analyser.

Fungerar det att mäta matsvinn med hjälp av en app?

Det korta svaret är: ja! Det verkar fungera alldeles utmärkt att mäta matsvinn på det vis som vi och eleverna har gjort i Svinnkollen. Under experimentet slängde eleverna i genomsnitt 19,8 gram mat per elev och dag, medan en tidigare kartläggning från Livsmedelsverket visade att elever i genomsnitt slänger 27 gram mat per elev och dag. Det innebär att vi under experimentet slängde en dryg fjärdedel mindre mat.

Minskade matsvinnet under försöksveckorna?

Ja, det gjorde det faktiskt! Om vi jämför de första tre dagarna med de tre sista så har svinnet minskat med totalt cirka 16 procent. Det är ju jättebra att svinnet minskade, men det är fortfarande en bit från de 50 procent som de globala målen säger att vi behöver minska matsvinnet med till år 2030.

Vad kommer ni att veta mer om i vår, när analyserna är klara?

Massor av spännande saker! Till exempel om det finns några samband mellan olika slags mat, och kombinationer av mat, och hur mycket mat som slängs. Och om det finns några skillnader mellan olika åldersgrupper, och om det spelar någon roll för svinnet om eleverna tycker att maten är god eller ej.

Foton av tallrikar, tagna av elever som deltagit i Svinnkollen.

Svinnkollen är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, KTH, Consupedia och Vetenskap & Allmänhet, och genomförs med stöd av Energimyndigheten.ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Kommentarer om “Svinnkollen – första resultaten

Hej !
Det var kul att varar med. Vi gillar foto.
Skolmaten är jätte god i Klippans kommun
God jul från G4 ( åk 789 grundsärskolan i Klippan )

Hej G4,
Vad roligt att höra! Vi är så glada och tacksamma för att ni ville hjälpa oss att föra forskningen om matsvinn framåt. Stort tack för era bilder och en god jul till er! /Hanna på ForskarFredag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *