Viktig information till arrangörer – ForskarFredag 2020

Skapad:

2020-11-19

Senast uppdaterad:

2022-08-30
Spridningen av covid-19 ökar kraftigt och läget är allvarligt. Alla vi som arrangerar ForskarFredag-aktiviteter tar givetvis situationen på största allvar och anpassar våra program utifrån de ändrade förutsättningarna. Samtidigt behövs samtal om forskning mer än någonsin just nu.

Spridningen av covid-19 ökar kraftigt och läget är allvarligt. Utöver Folkhälsomyndighetens allmänna råd har de flesta regioner infört lokala allmänna råd som bland annat omfattar att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med, att avstå onödiga resor, kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel, att avstå från att delta i exempelvis möten, att underlätta arbete hemifrån och erbjuda digitala alternativ. Denna vecka kom även besked från Regeringen om att ett förslag om förbud om allmänna sammankomster med fler än åtta personer nu är ute på remiss där beslut väntas fattas av Riksdagen under torsdagen.

Alla vi som arrangerar ForskarFredag-aktiviteter tar givetvis situationen på största allvar och anpassar våra program utifrån de ändrade förutsättningarna.

Årets ForskarFredag har hundratals spännande, kreativa och viktiga aktiviteter i programmet. ForskarFredag ställer inte in, men det är viktigt att evenemangen genomförs på ett säkert sätt.

Samtal om forskning behövs mer än någonsin nu. Sällan har vetenskap varit i så mycket fokus som detta år. Forskare syns i nyhetssändningar och citeras i artiklar som delas i sociala medier och beskeden om hur pandemin bäst ska hanteras går isär. ForskarFredag är ett forum för dialog mellan allmänhet och forskare, ett tillfälle att berätta om vad vetenskap är och hur forskning går till.

För att inspirera och ge praktiska råd till forskare om hur de kan medverka och interagera med deltagarna i en digital aktivitet inbjuder vi dem till ett webbinarium med presentationscoachen och komikern Anders Sahlman nu på tisdag den 24 november kl. 10.00-11.00. För mer information och anmälan, klicka här!

Varje arrangör är ansvarig för att de egna ForskarFredag-aktiviteterna följer nationella, regionala och lokala allmänna råd och restriktioner, sätter besökarna och de medverkandes säkerhet främst och inte bidrar till smittspridningen.

Några riktlinjer från oss på Vetenskap & Allmänhet:

 • Vi rekommenderar i första hand helt digitala aktiviteter där alla deltar hemifrån eller från sin skola. Om ni vill ha hjälp med att resonera kring hur ni kan arrangera digitala aktiviteter är ni välkomna att höra av er till oss, [email protected]
 • Flera av er planerar liveinspelningar där ett mindre antal personer träffas. Det går bra, så länge ni genomför det utan publik på ett smittsäkert sätt, i dialog med alla involverade.
  Tänk på:
  – Alla medverkande måste ges möjlighet att delta på distans om de önskar det. De kanske tillhör en riskgrupp eller behöver hålla sig hemma för att en familjemedlem fått symptom. Ha en plan för om medverkande behöver stanna hemma på grund av symptom som ger sig tillkänna samma dag. Ni kan till exempel låta personen delta via Zoom/Teams och klippa in dem i sändningen.
  – Påminn alla om att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.
  – Minimera antalet personer på plats, om möjligt max 8 personer, med anpassning till lokalens förutsättningar.
  – Planera för att alla som är på plats ska kunna hålla avstånd till varandra. Detta gäller även vid in- och utpassering, samt både på och utanför scenen/studion.
  – Tänk på möjlighet till handtvätt, tillgång till handsprit m.m.
  – Tänk igenom transporterna. Behöver de medverkande resa för att ta sig till inspelningen? Kan ni erbjuda taxi eller ersättning för resa med egen bil?
 • Vid fysiska träffar hänvisar vi till de restriktioner, råd och rekommendationer som finns nationellt, regionalt och lokalt.

Årets ForskarFredag kommer att bli annorlunda, men utifrån alla programpunkter i ForskarFredags program kommer det att bli ett riktigt bra evenemang med många roliga aktiviteter och mycket dialog!

Lycka till!

Föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, nationell samordnare för vetenskapsfestivalen ForskarFredag.
v-a.se, [email protected]ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *