Snart dags för första analysen i vårens massexperiment

Skapad:

2019-04-29

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Nu är det strax valborg! Ta med ditt Stjärnförsöks-rör och gör en stjärnskådning när valborgselden har falnat. Vi vill få in 1 000 stjärnobservationer för vårens analys.

Foto: Inhousebyrån, Umeå universitet

Under de ljusa månaderna kommer antalet inrapporterade observationer  bli färre och vi börjar därför snart analysera den data som kommit in under vårvintern. Forskningsprojektet pågår dock fram till och med februari 2020 så appen är öppen fram till dess och man är välkommen att när som helst göra och rapportera in observationer.

Målet: 1 000 inrapporteringar innan 1 maj

Nu har över 750 observationer rapporterats in i appen, vi är mycket glada över det fina arbetet! Vi vill uppmana alla att gärna gå ut och göra en extra observation under valborg, så når vi vårt mål!

Dags för första analysen

I början av maj kommer forskaren Urban Eriksson ladda ner de data som hittills rapporterats in och börja analysera resultatet för projektets första månader. Datan kommer bland annat att jämföras med data i andra databaser för ljusföroreningar, samt kopplas till månens faser.

Kanske har man gjort observationer som ännu inte registrerats i appen? Passa på att rapportera in dem innan Urban sätter igång med analysen! Vårens resultat presenteras under ForskarFredag den 27 september, men vi skickar även ut en återkoppling till alla medborgarforskare innan sommaren. Då kommer vi att kunna visa preliminära resultat på hur bra vår metod är.

Kontrollera kartan!

Vi ser att många observationer har råkat hamna fel på kartan i appen. Det är lätt hänt men går att åtgärda i efterhand. Gå gärna in i appen en extra gång och kontrollera att dina observationer hamnat rätt.

Läs mer om Stjärnförsöket och hitta allt material på: forskarfredag.se/stjarnforsoket


Till dig som är lärare eller ledare​

Under våren och sommaren fortsätter vi utveckla informationsmaterialet till Stjärnförsöket. Vad kan vi göra för att göra det enklare att delta i Stjärnförsöket i höst? Hör gärna av dig till [email protected]

Gå gärna med i vår Facebookgrupp Stjärnförsöket – ForskarFredag 2019 och låt dig inspireras – och inspirera andra!ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *