Tomas Lindahl fick Nobelpriset i kemi 2015. Hans upptäckt om DNA har lett till helt nya sätt att behandla vissa former av cancer med läkemedel. Filmen om Tomas Lindahls viktiga upptäckt är den andra filmen i Vetenskapsrådets serie kortfilmer om forskningens långsiktiga betydelse.
Från upptäckt till läkemedel
Forskning är nödvändig eftersom den leder till nytta som ingen kunnat förutse. Ett exempel på det är den forskning som gav Tomas Lindahl Nobelpriset i kemi 2015.
Tomas Lindahl upptäckte att DNA inte är en stabil molekyl och att cellen därför har en ”verktygslåda” med verktyg som kan känna igen och reparera olika skador på DNA. Upptäckten har lett till helt nya sätt att behandla vissa former av cancer med läkemedel. I praktiken betyder det minskat behov av cellgifter och strålning med plågsamma biverkningar.
Tävla i frågesport & filmquiz
I materialet nedan ger vi en bakgrund till filmens ämne och förslag på diskussionsfrågor anpassade för gymnasieelever. Där finns också en frågesport kopplad till filmen.
Lärarmaterial (pdf, 1.1 MB)
Elevmaterial (pdf, 331.5 kB)
Mer om filmen och om Tomas Lindahls upptäckt
I laboratoriet observerade Tomas Lindahl att DNA spontant bryts ner. Hans kollegor trodde först att han måste ha slarvat, men upprepade experiment gav samma oväntade svar och med tiden kunde andra forskare bekräfta resultaten.
Lindahls beräkningar antydde att tusentals potentiellt förödande skador på DNA-molekylen sker varje dag. För att förstå hur organismen ändå kan överleva studerade han DNA i bakterier, under laboratorieförhållanden som motsvarar miljön i den mänskliga kroppen. Han upptäckte proteinmolekylen DNA-glykosylas som reparerar DNA genom att avlägsna och ersätta skadade baspar.
Under 35 år hittade och kartlade han sedan många av andra proteiner som ingår i cellens verktygslåda. Samtidigt som upptäckten förklarar hur mänskligt liv är möjligt, är den avgörande för att förstå hur cancer uppstår. På så sätt har man kunnat skapa läkemedel med inhibitatorer som hämmar lagningsprocessen i cancerceller.
Källor: Cancerfonden, Karolinska institutet, Göteborgs universitet, Nobel Center
Till filmen och tillhörande lärarhandledningar på Vetenskapsrådets hemsida (ny flik).
Fakta
- Längd: cirka 5 minuter
- Kategori: medicin och hälsa
- Filmen är producerad 2018
Har du frågor eller synpunkter på filmen? Hör av dig till Lena Hed, kommunikatör på Vetenskapsrådet, [email protected], 08-546 44 000