Rezan Güler vann Forskar Grand Prix 2018

Skapad:

2018-11-27

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Cancerforskaren Rezan Güler från KTH är svensk mästare i att presentera sin forskning. Det avgjordes under tisdagseftermiddagen då den nationella finalen av Forskar Grand Prix gick av stapeln i Stockholm.


– Det känns fantastiskt roligt, surrealistiskt! Jag tvingades koppla bort min forskande hjärnhalva för att släppa loss i min presentation, säger Rezan Güler.

Att presentera flera års forskning på ett lättförståeligt och intresseväckande sätt framför en kräsen publik och jury är ingen enkel uppgift. Rezan Güler forskar om proteiner som kan bli nya, biologiska läkemedel mot cancer. I sin presentation på fyra minuter fångade han publikens och juryns uppmärksamhet med sitt lugn och tydlighet och fick beröm för sin humor trots det allvarliga ämnet.

På andra plats kom Anders Agebjörn vid Göteborgs universitet med sin presentation om språkinlärning. Tredjepristagare blev Lina Herbertsson, Lunds universitet, som forskar om hur modernt jordbruk påverkar pollinerande insekter.

De andra bidragen handlade om hur vi kan använda enzymer på samma sätt som naturen, omslutande videor, digitaliserade patientjournaler i vården och psykosocial hälsa på arbetsplatsen. De sju forskarnas väg till finalen gick via regionala deltävlingar och genom en rikstäckande webbtävling där forskare fick skicka in en video av sin presentation.

– Det är viktigt att forskningsresultat når ut så att de kan komma till användning i många olika sammanhang, inte minst för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Forskar Grand Prix inspirerar forskare till att kommunicera brett och anpassa kommunikationen till olika målgrupper, säger Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas och prisutdelare vid finalen.

Deltävlingar hölls i Blekinge, Borås, Lund, Skövde, Stockholm och Västerås och var en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag i september. Vinnaren utsågs av publiken tillsammans med en jury bestående av Patrik Hadenius, vd Utgivarna, Katrin Sundberg, skådespelare och regissör och Agnes Wold, professor och överläkare vid Göteborgs universitet.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Tävlingen samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Mer information

Rezan Güler, KTH, vinnare Forskar Grand Prix 2018, ​tel 070-855 78 28, [email protected]
Fredrik Brounéus, pressansvarig Forskar Grand Prix, tel 070-799 07 91, [email protected]

Pressbilder finns tillgängliga på www.forskargrandprix.seLäs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *