Nyfikenhet leder till utveckling

Skapad:

2018-08-27

Senast uppdaterad:

2022-08-22
Hur kommer man överens om att dela på en resurs på ett hållbart sätt– som vatten eller fiske – när man är många som måste samarbeta? Se en kortfilm om hur samhällsvetenskaplig forskning kan gå till och vad den kan få för betydelse.


Hållbarhet är ett ämne som engagerar många. Den här filmen handlar om hållbar utveckling, ekonomiska villkor och ett vetenskapligt förhållningssätt. Den utgår ifrån Elinor Ostroms forskning i gränslandet mellan ekonomi och statsvetenskap. Ostrom belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2009.

Tävla i frågesport & filmquiz

I samband med filmvisning kan tittarna tävla genom att svara på 8 frågor kopplade till filmen. Hämta frågor och facit i PDF-format här:

Mer om filmen

Den amerikanska forskaren Elinor Ostrom arbetade i gränslandet mellan statsvetenskap och ekonomi. På 1960-talet funderade hon över vad som krävs för att gemensamt ägande ska fungera i längden. Elinor Ostrom gjorde fältstudier och analyser som spänner över decennier och världsdelar. Vad hon kom fram till gick helt emot den rådande ”sanningen” som var att gemensamt ägande inte fungerar utan styrning uppifrån.

Ellinor Ostroms forskning visade tvärt om att gemensamt ägande kan fungera alldeles utmärkt – om de som använder sig av de gemensamma resurserna tillsammans bestämmer vilka regler som ska gälla och tillsammans ser till att reglerna efterlevs. Då finns nämligen förutsättningar att skapa hållbara beslut och att undvika konflikter eller överutnyttjande av de gemensamma resurserna.

Idag används hennes slutsatser om hur man bör förvalta gemensamt ägande av till exempel bönder och fiskeindustrin. Även dagens delningsekonomi och freds- och konfliktforskningen använder sig av Ostroms slutsatser.

Lärdomarna om medinflytande och delat ansvar är användbara både globalt för att möta samhällsutmaningar och lokalt, till exempel när en bostadsförening delar på bilar och cyklar.

Forskning börjar med nyfikenhet – och nyfikenhet leder till utveckling!

Till filmen och tillhörande lärarhandledningar på Vetenskapsrådets hemsida (ny flik).

Fakta

  • Längd: 5:42 minuter
  • Kategori: samhällsvetenskap
  • Filmen är producerad 2017

 

Har du frågor eller synpunkter på filmen? Hör av dig till Lena Hed, kommunikatör på Vetenskapsrådet, [email protected], 08-546 44 000Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *