Nytt lärarmaterial ska lära unga om demokrati

Skapad:

2018-08-16

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Pressmeddelande 180816

Om mindre än en månad är det val i Sverige och demokrati är en högaktuell fråga. Nu lanseras ett nytt material för skolan som ger unga en nära inblick i hur genomförandet av allmän och lika rösträtt gick till för snart hundra år sedan – och samtidigt väcker frågor om demokratins framtid.

Till materialet: ”Vägen till allmän och lika rösträtt”

Pressbilder (FlickR)

– Det är så lätt att ta demokratin för given och tro att den alltid har sett ut så som den gör idag. En röstlängd från 1910-talet visar tydligt att det inte är så. Den ger insikt i att kvinnor för 100 år sedan inte hade rösträtt och att rösträtten i kommunala val var graderad efter inkomst, säger Nicklas Malmsjö, arkivarie vid Uppsala stadsarkiv.

2015 utvecklade han en workshop för skolelever om införandet av rösträtten i Sverige tillsammans med Per Agius, arkivarie vid Folkrörelsearkivet för Uppsala län. Workshopen har sedan dess utvecklats och testats på närmare 500 gymnasieelever och blivit mycket uppskattad. Nu har materialet och erfarenheterna omarbetats till ett skolmaterial som är fritt att använda för skolor i hela landet.

Materialet är ett samarbete mellan Folkrörelsearkivet för Uppsala län, Uppsala stadsarkiv, projektet Demokrati100 och vetenskapsfestivalen ForskarFredag som samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Genom att studera arkivmaterial får eleverna djupare insikt i hur kampen fördes och vilka argument som användes.

– Arkivmaterial är utmärkt för att träna eleverna i källkritik och medie- och informationskunnighet. Det handlar om riktiga människor och händelser. Eleverna kommer nära historien och blir berörda på ett annat sätt än genom att läsa om samma sak i en lärobok, säger Nicklas Malmsjö.

Under lektionen väcks även frågor om demokrati då och nu.

– Det kan handla om att vi frågar eleverna vilka utmaningar demokratin står inför i dag jämfört med för 100 år sedan. Hur ska dagens unga föra det demokratiska arvet vidare i framtiden?, säger Per Agius.

– Förutom att diskutera frågor om demokrati och rösträtt ger materialet också en inblick i arkiv som källor och hur historieforskning går till, säger Lena Söderström, projektledare för vetenskapsfestivalen ForskarFredag, Vetenskap & Allmänhet.

”Vägen till allmän och lika rösträtt” finns tillgängligt på www.demokrati100.se och www.forskarfredag.se. Det är anpassat till högstadiet och gymnasiet och kan också användas i annan pedagogisk verksamhet. Materialet är fritt att använda och sprida och kan kompletteras med lokalt arkivmaterial.

Kontakt:

Nicklas Malmsjö, arkivarie Uppsala stadsarkiv
[email protected] 018-727 11 68

Per Agius, arkivarie Folkrörelsearkivet för Uppsala län
[email protected] 018-727 24 73

Karin Kvist Geverts, handläggare Demokrati100.se, Kungliga biblioteket
[email protected] 010-709 30 91

Lena Söderström, projektledare ForskarFredag, Vetenskap & Allmänhet
[email protected], 070-716 06 44


Demokrati100.se är en satsning på digitalisering av kulturarvsmaterial från arkiv, museer och bibliotek som berättar om tillkomsten av den allmänna och lika rösträtten för hundra år sedan. Jubileet firas under åren 2018-2021. Projektet har initierats av Riksbankens Jubileumsfond och Kungliga biblioteket. www.demokrati100.se

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangeras över hela Sverige den sista fredagen i september. ForskarFredag visar upp aktuell forskning, hur forskning går till och forskningens betydelse för samhället. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet och finansieras av AFA Försäkring, IKEM, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF, Sveriges Ingenjörer, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna och ÅForsk. ForskarFredag finansieras även av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA No 818421. www.forskarfredag.seForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *