Bilder av 1000-tals framtida forskare!

Skapad:

2017-10-20

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Under september månad har skolelever i hela Sverige ritat sig själva som forskare i ForskarFredags teckningstävling 2017. 1 228 teckningar från klasser i årskurs F-6 har kommit in. Nu presenterar vi vinnarna!


Teckningstävling 2017 bildspel

Barn är framtidens forskare. Men hur ser de sig själva i forskarrollen? Vad skulle de vilja forska om? Teckningstävlingen ”Rita dig själv som forskare” genomfördes första gången år 2007 (läs rapporten om de inskickade bidragen här!). Nu, tio år senare, har tävlingen genomförts igen.

Teckningstävlingen är en del av ForskarFredag, en vetenskapsfest som vill öka kunskaperna hos barn och unga om vad forskning är och hur forskning går till och så ett frö om forskning som ett möjligt karriärval. ForskarFredag vill också utmana stereotypa föreställningar om vad forskare gör och vem som kan bli forskare.

Anne-Li Lindgren, professor i Barn- och Ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, kommer nu att studera teckningarna. En jämförelse kommer att göras med de teckningar som deltog i tävlingen 2007 för att studera likheter och skillnader mellan insamlingarna. En populärvetenskaplig rapport publiceras under april 2018 och skickas till de skolor som deltagit. Bilderna kommer därefter att arkiveras vid Svenskt barnbildsarkiv i Eskilstuna som har som uppdrag att ta emot, registrera och bevara barns teckningar och målningar. Bilderna kommer därmed tillgängliggöras för allmänheten, forskare och studerande.

Totalt har teckningar från 71 klasser i hela Sverige skickats in till tävlingen. Bland dem har lottats fram tio vinnande klasser (se nedan) som kommer att få presenter från draken Berta och IKEM. Se ett urval av de vinnande bilderna HÄR.

De klasser som lottats fram som vinnare är:

Årskurs F-2:

 • Klass FA, Engelska skolan norr AB, Stockholm
  Lärare: Charlotte Broström
 • Åk.2, Kläppenskolan, Sunderbyn
  Lärare: Ann-Louise Lindström
 • Åk.2, Stöde skola, Sundsvall
  Lärare: Magdalena Flemström
 • Åk.2, Natur- och Miljöskolan, Åmål
  Lärare: Liza
 • Klass 1C, Mössebergsskolan, Falköping
  Lärare: Liselott Gillisson

Årskurs 3-6:

 • Klass 5A, Nättrabyskolan, Nättraby
  Lärare: Karin Bolling Fagö
 • Klass 4B, Skarphagsskolan, Norrköping
  Lärare: Marianne Johansson
 • Klass 4, Stenbergaskolan, Ljusne
  Lärare: Alexandra Hurtig
 • Klass 3A, Gustaf Dalénskolan, Stenstorp
  Lärare: Anna Näsström
 • Klass 5A, Källängsskolan, Lidingö
  Lärare: Björn Carlson

Ett stort och varmt tack till alla barn och alla engagerade lärare!Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *