ForskarFredag och virtuell guidning på CERN – en upplevelse som väckte nyfikenhet

Skapad:

2017-10-12

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Kreativum science center nappade direkt på erbjudandet från Vetenskap & Allmänhet om en guidning i realtid på CERN för besökande elever på ForskarFredag. Närheten till Lund med forskningsanläggningen Max IV ger en direkt koppling till framtida jobb och utvecklingsmöjligheter för de elever från Blekinge som besökte ForskarFredag.

ForskarFredag Karlsham CERN

Guidningen var avslutningen på elevernas besök på Kreativum science center, som också erbjöd möten med forskare från Blekinge Tekniska Högskola, ett smakprov på Forskar Grand Prix och forskning från företag i Blekinge.

CERN online!

På Kreativum förbereddes guidningen noggrant. Dubbla projektorer, en stabil uppkoppling och framför allt en engagerad värd i form av Martin Olsson, fysikstuderande från Lund. På CERN stod Samuel Örn redo att guida oss. Samuel har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och elektroteknik från Linköpings universitet. Sedan ett år tillbaka arbetar han på CERN med att utveckla en inspektionsrobot som ska kunna användas till att detektera om något går fel med CMS-detektorn – just det experiment han guidade oss runt i.

Samuel inleder med att visa en flygbild över ”Large Hadron Collider”, den enorma ring som är en stor del av CERN. Ena delen sträcker sig in i Frankrike, andra delen finns utanför Geneve i Schweiz. CMS-detektorn befinner sig på den franska landsbygden. Samuel berättar att 100 meter under honom finns detektorn, och ganska snart får vi följa med ner i hissen. Eleverna följde koncentrerat med, på bild visades Samuels medarbetare med kamera, Samuel som förklarade vad vi såg och också la ut bilder med bland annat sprängskisser som fördjupade och förtydligade.

Just mörk materia vet vi inte så mycket om än, forskningen här ger oss möjlighet att lära mer och förstå. Bieffekter av forskningen är också viktiga, här uppfanns world wide web (www), som ett sätt för forskarna att kommunicera.

Mer än bara ett experiment

Samuel lyckades skickligt under en timmes tid beröra och berätta om så mycket mer än bara CMS-experimentet. Hur bygger man en sådan anläggning, och hur finansieras den? Hur påverkar den samhället och människorna som finns i området? Partikelfysik är inte alldeles enkelt att förstå, inte heller begrepp som mörk materia, antimateria och vad grundforskning egentligen är. Elevernas frågor visade på ett engagemang och en vilja att förstå. Just mörk materia vet vi inte så mycket om än, forskningen här ger oss möjlighet att lära mer och förstå. Bieffekter av forskningen är också viktiga; här uppfanns www, som ett sätt för forskarna att kommunicera.

Under guidningen fick vi en bra beskrivning av hur CMS fungerar, vad man mäter och varför. Det är en utmaning att kunna förklara på en lagom svår nivå, säger Samuel, då jag pratar med honom efter att guidningen avslutats.

Ett jobb som andra

Hur är det då att arbeta på CERN? Vilka jobb finns, och hur får man ett jobb där? Ganska spännande och inte alls omöjligt, berättade Samuel. Det är inte heller så farligt som man kan tro; rutiner och säkerhet utgör en självklar del av arbetsdagen. Med glimten i ögat säger Samuel – ”En viktig regel är att man inte bör pilla på något om man inte vet vad det är”. Hans medarbetare med kameran pekar samtidigt ut var det finns tillräckligt med ström för att döda 90 människor, och visar sedan magnetfälten som omger experimentet genom att hålla en kedja med gem nära. Stålhättor på skorna är inte så smart – det bör man undvika för att helt enkelt inte fastna då detektorn är igång och det bildas magnetfält. Passersystem med ögonskanning, kontinuerlig mätning av strålning och övervakning från kontrollrummet utgör delar av säkerhetssystemet. På andra arbetsplatser gäller att inte ta hissen vid brand, men här är det tvärtom. Hissen är utrustad med övertryck och säkraste stället om brand utbryter. Säkerhetsträning utgör en del av arbetet. Förutom det är det mest som vilket kontorsjobb som helst, säger Samuel.

Få svenskar hittar hit, möjligheten borde absolut utnyttjas av fler. Det finns många tjänster att söka, inte bara för fysiker.

Robotar för felsökning

Samuel arbetar med att konstruera robotar som kan inspektera och leta efter fel när experimentet körs, då det i vissa områden finns risk för radioaktivitet under drift. På så sätt kan man snabbare avgöra om man behöver stänga ner för att åtgärda, eller om man kan åtgärda då experimentet inte körs och det är säkert för människor att vara där. Det är en utmaning att konstruera robotar som fungerar i de starka magnetfält som finns i anläggningen.

Guidningen avrundas med att Samuel än en gång uppmanar publiken att ta chansen och prova på de spännande jobb som finns här. Få svenskar hittar hit, möjligheten borde absolut utnyttjas av fler. Det finns många tjänster att söka, inte bara för fysiker.

Radio Blekinge på plats

Lite svårt att förstå en del saker, men spännande tyckte eleverna. Radio Blekinges reporter Mikael Eriksson intervjuade Rosol Abbas och Johanna Lindstén från naturvetenskapliga programmet på Väggagymnasiet.
– Det verkade jättecoolt, men han (guiden) sa vissa saker som var svåra särskilt om man inte pluggat fysik, säger Rosol Abbas.
– Det var väldigt häftigt att se hur det ser ut. Man fick lära sig nya saker, säger Johanna Lindstén.
När ni gått ut gymnasiet, skulle ni kunna tänka er att jobba på CERN?
– Det hade varit jättespännande att prova på att jobba där, säger Rosol.

Guidningen anordnades tillsammans med projekt Delta Blekinge.

Ta del av hela guidningen nedan:

/ Tina Ivarsson, VD Kreatium science center

 Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *