Fredagsmys med forskare!

Skapad:

2017-09-25

Senast uppdaterad:

2022-06-21Pressmeddelande 170925

På fredag finns det många spännande alternativ till det vanliga fredagsmyset. Inled helgen med att träffa någon av de fler än 500 forskare som medverkar i aktiviteter över hela landet under ForskarFredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival.


Ta med familjen till ett science center, träffa forskare i köpcentrumet, titta på kvällshimlen i teleskop eller var med och rösta fram en vinnare i tävlingen Forskar Grand Prix. Om fredagsmyset ändå lockar på kvällen erbjuds många aktiviteter på dagtid, eller varför inte besöka en after work, after school eller ett science café på vägen hem. Dessutom arrangeras en rad aktiviteter särskilt för skolklasser – mässor, öppna labb, workshops och utlåning av forskare. Sammanlagt anordnas omkring 400 aktiviteter på 28 orter i Sverige fredagen den 29 september.

– ForskarFredag vill lyfta fram vardagsnära och aktuell forskning och skapa dialog mellan forskare och allmänheten. Unga är en särskilt viktig målgrupp – men alla är välkomna att delta, säger Lena Söderström, projektledare på den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet som samordnar ForskarFredag nationellt sedan 2006.

Lokala arrangörer är en lång rad organisationer: högskolor och universitet, science centers, kommuner, regionförbund, museer, forskningscenter och en stiftelse. ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night som uppmärksammas i fler än 300 städer och når över en miljon besökare i Europa den sista fredagen i september.

Du hittar ForskarFredag-aktiviteter på följande orter: Borlänge, Borås, Eksjö, Falköping, Göteborg, Halmstad, Huddinge, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Lund, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Visby, Öland och Östersund.

Som en del av ForskarFredag arrangeras även Massexperimentet Nyhetsvärderaren där över 12 000 elever i högstadiet och gymnasiet källkritiskt granskar nyheter i de egna sociala medieflödena, tävlingen Forskar Grand Prix där forskare utmanas att presentera sin forskning inför publik på bara fyra minuter och Teckningstävlingen ”Rita dig själv som forskare” för elever i åk F-6.

För mer information och pressbilder, se www.forskarfredag.se, eller kontakta:

Lena Söderström, projektledare ForskarFredag i Sverige, Vetenskap & Allmänhet, [email protected], tel 070-716 06 44.

ForskarFredag genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Teknikföretagen, Vetenskapsrådet, Wenner-Gren Stiftelserna, Vinnova och Åforsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA 722934.

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se


ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *