Tänk dig att du är forskare – vad skulle du vilja forska om?

Skapad:

2017-08-30

Senast uppdaterad:

2022-06-21Den frågan kommer skolelever i hela landet att svara på under september i form av teckningar. Teckningstävlingen avslutas på vetenskapsfestivalen ForskarFredag den 29 september med utställningar runtom i landet.

– Teckningsuppgiften är ett enkelt sätt att inleda samtal i klassrummet om vad en forskare gör och hur forskning går till. Vi vill också utmana stereotypa bilder av forskare. Det ska bli spännande att se vad barnen är nyfikna på, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag.

Teckningstävlingen ”Rita dig själv som forskare” riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs sex och är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag den 29 september.

Anne-Li Lindgren, professor i Barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, kommer att analysera och skriva en rapport om barnens bilder, där en jämförelse med bidragen till en liknande tävling för tio år sedan också görs. Tio klasser lottas ut som vinnare. Teckningarna kommer sedan att arkiveras av Svenskt barnbildsarkiv och göras tillgängliga för forskare, studenter och allmänhet. Lokala utställningar och/eller tävlingar planeras i Borlänge, Luleå, Stockholm, Stenstorp, Sundsvall och Umeå.

ForskarFredag vill öka kunskaperna hos barn och unga om vad forskning är och hur forskning går till och så ett frö om forskning som ett möjligt karriärval. Vetenskapsfestivalen vill också utmana stereotypa föreställningar om vad forskare gör och vem som kan bli forskare.

Årets ForskarFredag arrangeras i år på 30 orter över hela Sverige. Sammanlagt arrangeras omkring 400 aktiviteter och fler än 500 forskare involveras. Besökarna – både inbjudna skolklasser och intresserad allmänhet – bjuds in att delta i experiment, prova-på, samtal med forskare och mycket mer. ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night som firas i över 300 städer i hela Europa samma dag.

ForskarFredag-aktiviteter anordnas i: Borlänge, Borås, Eksjö, Falköping, Gävle, Göteborg, Halmstad, Huddinge, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Lund, Malmö, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Visby, Öland och Östersund.


Vill du ha mer inspiration om hur du kan arbeta med frågor kring vad forskning är i klassrummet, förbereda dina elever inför ForskarFredag eller arrangera en vetenskapsfestival på din skola fredagen den 29 september? Välkommen till ForskarFredags skolsida!


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *