ForskarFredag på 31 orter den 30 september

Skapad:

2016-09-26

Senast uppdaterad:

2022-06-21Pressmeddelande 160926

Nu på fredag är det dags för årets ForskarFredag, vetenskapsfestivalen där forskare och allmänhet möts. Över hela landet bjuds skolelever, studenter och allmänhet in till evenemang som både har lokal och internationell prägel.

ForskarFredag väntas locka omkring 20 000 besökare. Aktiviteterna på de 31 orterna inkluderar allt ifrån lugnare science cafés, samtal och workshops till aktiviteter med högre tempo – science slams, Forskar Grand Prix och scenshower. Experiment och prova på-aktiviteter är vanliga inslag.

– På ForskarFredag möter du forskarna på deras arbetsplatser eller på bibliotek, science center, skolor eller museer. Över en miljon människor besöker liknande evenemang runt om i hela Europa samma dag, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Syftet med ForskarFredag är att skapa mötesplatser för forskare och allmänhet och visa hur spännande, roligt och vardagsnära forskning kan vara. ForskarFredag vill också väcka nyfikenhet på forskaryrket och inspirera unga till högre utbildning.

Vetenskapsfesten är en del av European Researchers’ Night som äger rum den sista fredagen i september varje år sedan 2005. Förra året nåddes 1,1 miljon besökare i över 250 städer i Europa och närliggande länder.

Årets tema: Människan bakom forskningen

Lär känna några framgångsrika forskare och deras motivation och drivkrafter tillsammans med Nobelmuseet och UR Skola. En omröstning om vilket av nio utvalda Nobelpris som har betytt mest för mänskligheten lyfter frågor om forskningens betydelse för samhället. Läs mer på www.forskarfredag.se/manniskan-bakom-forskningen/

Forskar Grand Prix

I tävlingen Forskar Grand Prix tävlar 40 forskare på sju orter i att presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och underhållande som möjligt – på bara fyra minuter. De tävlande bedöms av en jury som tillsammans med publiken utser vinnaren. Deltävlingar hålls i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Västerås. De sju segrarna går vidare till riksfinal i Stockholm den 29 november: www.forskargrandprix.se

Årets ForskarFredag äger rum i: Borlänge, Borås, Eksjö, Eskilstuna, Falköping, Gävle, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skillingaryd, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uppsala, Umeå, Västerås, Öland och Örnsköldsvik. Evenemangen arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner, museer och regioner och samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

För mer information och pressbilder, besök www.forskarfredag.se eller kontakta:

Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, samordnare ForskarFredag i Sverige, [email protected], tel 070-716 06 44.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner, museer och regioner. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk samt EU:s program Horisont 2020.

Finalen i Forskar Grand Prix den 29 november stöds även av Formas och Forte.

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se


Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *