ForskarFredag + Utbildningsradion + Nobelmuseet = sant

Skapad:

2016-06-14

Senast uppdaterad:

2022-08-30I år samarbetar ForskarFredag med Utbildningsradion och Nobelmuseeet för att inspirera till fler samtal mellan forskare och de drygt 20 000 förväntade besökarna den 30 september.

samarbeteFF16

De nya samarbetena innebär att ForskarFredag-arrangörer i hela landet får möjlighet att visa filmer från UR Skola, en utställning om kända och okända Nobelpristagare och mycket mer.

Årets ForskarFredag firas på 31 orter i Sverige. 28 organisationer och en rad lokala och regionala samarbetspartners kommer att arrangera festliga aktiviteter där besökare och forskare möts. Totalt involveras omkring 700 forskare och drygt 20 000 besökare, främst barn och unga.

– Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Årets samarbeten innebär att besökarna kan ta del av ännu fler personliga berättelser och exempel på framgångsrik forskning och hur den bidrar till att utveckla samhället. Förhoppningen är att detta väcker frågor och inspirerar till samtal mellan forskare och besökare under ForskarFredag, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på Vetenskap & Allmänhet.

Framgångsrika forskare på film

Samarbetet med Utbildningsradion började på en gräsmatta under Almedalsveckan 2015. På ForskarFredags nystartade skolwebb kan lärare nu få tips om UR-program på UR Skola som på olika sätt tar upp frågor kring forskning och vad forskare gör.

I programserien ”Vägen till Nobelpriset” möter vi Nobelpristagare på ett helt nytt sätt, genom personliga berättelser och genom arkivmaterial som inte publicerats tidigare. I ”Forskare för framtiden” träffar vi yngre framgångsrika forskare som arbetar i forskningens framkant. Filmvisningar tillsammans med forskare kommer att arrangeras under ForskarFredag på en rad platser i landet.

– Med samarbetet hoppas vi kunna bidra till att väcka elevers nyfikenhet på forskning och vetenskap. Framtidens forskare går i skolan nu och är vanliga elever. Elever med ovanligt spännande framtidsjobb, säger Björn Appelgren, UR-pedagogerna.

Drivkrafter, envishet och stora upptäckter

Nobelmuseum och ForskarFredag samarbetar kring årets tema ”Människan bakom forskningen”, som uppmärksammar forskares personliga berättelser, drivkrafter, motivation och motgångar.

Nobelmuseet har tagit fram en affischutställning som erbjuds arrangörer i hela landet. Utställningen berättar om kända och okända Nobelpristagare och om det arbete som så småningom ledde fram till upptäckter och uppfinningar som belönats med det prestigefyllda priset.

– På Nobelmuseet vill vi inspirera våra besökare genom att berätta om forskares arbete, så ett samarbete med ForskarFredag känns väldigt naturligt för oss. På det här sättet har vi också chansen att nå unga i hela landet, säger Gustav Källstrand, Nobelmuseet.

Till temasidan.


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *