Efterlyses: Skolelever till banbrytande forskningsprojekt

Skapad:

2016-05-23

Senast uppdaterad:

2022-06-21Vi möter den utanför mataffären, vid busshållplatsen, i simhallen. Anslagstavlan – fylld av handskrivna lappar, budskap, affischer. Men vad fyller den analoga anslagstavlan för funktion i dessa digitala tider? Vem säger vad? Och varför? Forskare söker nu hjälp från skolelever att kartlägga innehållet på anslagstavlor runtom i Sverige.

anslagstavla16
– Ingen har tidigare kartlagt svenska anslagstavlor på det här viset. Det är också det första projektet inom humanistisk forskning där elever hjälper forskare i så kallad medborgarforskning i Sverige, säger Christopher Kullenberg, som forskar om medborgarforskning vid Göteborgs universitet.

Forskarna vill bland annat undersöka vilka behov anslagstavlan fyller i dagens samhälle, vilken information som förmedlas, och hur text och bild används för olika budskap. Elevernas uppgift blir att under de två sista veckorna i september fotografera en anslagstavla, skriva av informationen på anslagen och skicka in fotografier och text till forskarna. De ska också översätta anslagen – en av forskningsfrågorna gäller nämligen hur olika språk används på anslagstavlorna.

– Vi är nyfikna på om flera språk används i samma anslag, hur olika språk används för olika typer av anslag och vilka skillnader som finns mellan olika delar av landet. Elever med särskilda språkkunskaper kommer därför att ha en viktig roll i att översätta anslag på andra språk till svenska, säger Johan Järlehed, språkforskare vid Göteborgs universitet.

Massexperimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag, som arrangeras den sista fredagen i september varje år. Syftet är att väcka nyfikenhet, visa hur spännande forskning är och ge inblick i hur den går till. Lärare som vill anmäla sina klasser kan läsa mer på ForskarFredags webbplats – forskarfredag.se.

– I massexperimentet får eleverna prova på riktig forskning i dialog med forskare. Och för forskarna ger det en unik möjlighet att få in stora mängder data från hela landet, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

I år firas ForskarFredag den 30 september i Blekinge, Borås, Dalarna, Eskilstuna, Falköping, Gävle, Göteborg, Halland, Jönköping, Karlstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö. Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skillingaryd, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uppsala, Umeå, Västerås, Växjö, Öland och Örnsköldsvik.

För mer information och pressbilder, se www.forskarfredag.se eller kontakta:

Christopher Kullenberg, forskare, [email protected], 073-508 30 22
Johan Järlehed, forskare, [email protected], 070-963 26 73
Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige, [email protected], 070-716 06 44

 

ForskarFredag är en del av europeiska Researchers’ Night och arrangeras av lärosäten, science centers, museer, kommuner och regioner. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärarförbund, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet och VINNOVA. ForskarFredag finansieras även av EU-kommissionen under Marie Sklodowska-Curie actions.


ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *