Astronaut – ett ovanligt spännande jobb!

Skapad:

2015-09-24

Senast uppdaterad:

2023-01-13

Astronauter på besök i Sverige 2015

Mellan 21-26 september 2015 var 100 astronauter i Sverige. Under en vecka besökte de Stockholm, Linköping och Växjö. Hör tre av dem berätta om hur det är att vara astronaut.

 

Astronautträffen anordnades av ASE, Association for Space Explorers, en organisation för världens alla rymdfarare, alla som helt enkelt har varit i rymden. ASE består av 395 medlemmar från 36 olika länder över hela världen och bildades 1985. Organisationens syfte är bland annat att arbeta för ett ökat rymdintresse hos unga och samtidigt vara en källa till kunskap om rymden för den breda allmänheten.

ForskarFredag fick vara med när några av astronauterna var på Kulturhuset i Stockholm och pratade för allmänheten. Rymdstyrelsen var också där och filmande.
 

De astronauter som var med är riktiga stjärnor:

Photo Date: July 29, 2009 / Location: Building 8 Room 272 - Photo Studio / Subject: Catherine Coleman Official Individual EMU Astronaut Portrait / Photographer: Robert Markowitz
Amerikanska astronauten Catherine Coleman Photo: Robert Markowitz

Catherine Coleman

Land: USA
Född: 1960

Bakgrund: Examen i kemi och doktorand i polymervetenskap och teknik. Löjtnant vid U.S Air Force och kemiforskare.

Forskaruppdrag: Genomföra tester med tyngdpunkt på materialvetenskap, bioteknologi, förbränning och vätskefysik i laboratoriet på den internationella rymdstationen ISS. 1999 deltog hon i installation av rymdteleskopet Chandra X-ray för att kunna studera exploderande stjärnor och svarta hål. Hon genomförde också underhållsarbeten på ISS och var ansvarig för att sköta robotarmen på rymdstationen under flygningen 2010.

Tid i rymden: 180 dagar och 4 timmar

Läs mer om Catherine Coleman (eng): https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/coleman.pdf

Cristoforetti_samantha_cred_esa
Italienska astronauten Samantha Cristoforetti Photo: Esa

Samantha Cristoforetti

Land: Italien
Född: 1977

Den europé och kvinnliga astronaut som stannat längst i rymden.

Bakgrund: Ingenjörsexamen i maskinteknik. Bäst i sin klass under utbildningen vid Italian Air Force Academy där hon också arbetat som stridspilot och kapten. Examen i astronautvetenskap vid University of Naples Federico II i Italien. Pratar italienska, engelska, tyska, franska och ryska flytande.

Forskaruppdrag: Cristoforetti har haft stor del i genomförandet av forskningsprogrammet Futura där experiment inom såväl fysisk hälsa, biologi och psykologi som strålning och teknik igår.

Tid i rymden: 199 dagar 16 timmar 42 minuter.

Läs mer om Samantha Cristoforetti (eng): http://samanthacristoforetti.esa.int/

Photograph official portrait of Canadian Astronaut Chris Hadfield in EMU suit. Photo Date: July 19, 2011. Location: Building 8, Room 183 - Photo Studio. Photographer: Robert Markowitz
Kanadensiska astronauten Chris Hadfield Photo:Robert Markowitz

Chris Hadfield

Land: Kanada
Född: 1959

Bakgrund: Inspirerades som barn när han på TV såg Apollo 11 landa på månen. Ingenjör. Stridspilot, Kanadensiska flygvapnet, Royal Canadian Air Force.

Forskaruppdrag: Forskat i hur människokroppen påverkas i tyngdlöshet. Arbetat som kapten på ISS. Chris Hadfield har också blivit känd för sin dokumentation av livet ombord på ISS, bland annat genom sina filmer på YouTube som setts av miljontals tittare.

Tid i rymden: 166 dagar.

Läs mer om Chris Hadfield (eng): http://www.asc-csa.gc.ca/eng/astronauts/biohadfield.asp & http://chrishadfield.ca/


LÄNKAR

  • Så här fungerar en rymddräkt. Information på rymdkanalen.
  • Linnéuniversitetets tidning “Rymden och människan” En tidskrift för dig som tycker att rymdforskning är en av de mest fascinerande verksamheter som människan har företagit sig i vår tid.

Samantha Cristoforetti & Chris Hadfield berättar om vardagslivet på rymdstationen ISS:

När vi frågade astronauterna vad den vanligaste frågan från barn och ungdomar är svarade de att det ofta handlar om hur man går på toaletten i tyngdlöshet. I ett av klippen nedan får man svar.

 

Chris Hadfield spelar David Bowie’s Space Oddity in space:

 

Rymdkanalens film från besöken i mälardalen under veckan:

 
 

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *