ForskarFredag firar 10 år på 27 orter i Sverige

Skapad:

2015-09-21

Senast uppdaterad:

2022-06-21Nu på fredag den 25 september är det dags för årets ForskarFredag, en del av vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som hålls i 300 städer runt om i Europa. På 27 svenska orter inbjuds skolelever och allmänhet att möta forskare i workshops, shower, science cafés och öppna labb.


– Det är en mötesplats som ger tillfälle för samtal och insikt i hur viktig forskning är och hur forskare genom sitt arbete berör oss och vår vardag, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Forskar Grand Prix – förstå forskning på fyra minuter

Som en del av vetenskapsfesten anordnas tävlingen Forskar Grand Prix i Borås, Kalmar, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan och Västerås. Forskare utmanas att på fyra minuter presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och pedagogiskt som möjligt. Publiken och en expertjury korar tillsammans vinnaren. De åtta segrarna går vidare till final i Stockholm den 26 november.

#ForskarFredagfoto – instagramtävling

En tyvärr ganska vanlig bild av en forskare är en virrig äldre man med grått spretigt hår och vit rock. Därför anordnas en fototävling under ForskarFredag där besökarna uppmanas att ta bilder på temat ”Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.”

– Vi vill utmana stereotypa bilder av forskare och samtidigt uppmuntra besökarna att ta reda på hur en forskares vardag ser ut, säger Lotta Tomasson.

Europas största vetenskapsfestival

Det är nu tionde året som European Researchers’ Night äger rum den sista fredagen i september. Över 300 städer i hela Europa deltar och förra året nådde evenemangen sammanlagt 1,2 miljoner besökare. I Sverige firas ForskarFredag 2015 i Borås, Eksjö, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Värnamo, Västerås, Öland, Örnsköldsvik och Östersund.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner och regioner. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, forskningsrådet Forte, IKEM – innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oskar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärarförbund, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk.

För mer information och pressbilder, besök www.forskarfredag.se eller kontakta:

Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige
[email protected], 070-728 97 20

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.