Nu grävs tepåsarna ner – svenska elever hjälper klimatforskare

Skapad:

2015-05-18

Senast uppdaterad:

2022-06-21I slutet av maj kommer 250 skolklasser runtom i Sverige att ge sig ut i naturen för att gräva ner tepåsar. Experimentet är utformat av forskare vid Umeå universitet och undersöker hur klimatförändringar påverkar nedbrytningen av växtmaterial. Massexperimentet, som går under namnet Tepåseförsöket, är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.


När döda växter bryts ner bildas koldioxid, som spelar en viktig roll i den globala uppvärmingen. För att göra bättre prognoser över framtidens klimatförändringar behöver forskare mer kunskap om hur nedbrytningen går till.

– För oss forskare är detta är ett unikt tillfälle att samla in uppgifter från hela Sverige. Det ska bli jätteroligt att samarbeta med alla våra nya forskningsassistenter, säger Judith Sarneel, en av forskarna som medverkar i experimentet.

Elevernas uppgift är att i vecka 22–23 gräva ner tepåsar för att efter sommaren (v. 35–36) ta upp dem igen och väga dem för att se hur mycket av teet som brutits ner. Experimentet bygger på en ny vetenskaplig metod som gör det enklare för forskare att studera hur jordens nedbrytning av växtmaterial ser ut på olika platser i världen. Tepåseförsöket är en del av internationella Tea Bag Index som har målet att skapa en global karta över jordens nedbrytningsförmåga.

Det är nu sjunde året som vetenskapsfesten ForskarFredag organiserar massexperiment där skolelever får delta i riktig forskning. Experimentet ger en introduktion till vetenskapligt tänkande, forskares arbete och vetenskaplig metod och forskaren får hjälp att samla in stora mängder data.

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night, som i år firar tioårsjubileum. Fredagen den 25 september kommer forskare och allmänhet att mötas i 300 städer runtom i Europa. I Sverige anordnas evenemanget på 28 orter där nyfikna i alla åldrar får träffa forskare under spännande och informella former.

Aktiviteter – alla gratis – kommer att anordnas i Borås, Eksjö, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Värnamo, Västerås, Öland, Örnsköldsvik och Östersund.

Tepåseförsöket är utformat i samarbete med forskare vid universitetet i Utrecht i Nederländerna och Österrikes myndighet för hälsa och livsmedelssäkerhet. Experimentet samordnas av Vetenskap & Allmänhet, med stöd av Vetenskapsrådet och forskningsrådet Formas.

För mer information och pressbilder, se www.forskarfredag.se eller kontakta:

Judith Sarneel, en av forskarna som ingår i projektet, [email protected], +31 6 3626 0 239
Fredrik Brounéus, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, [email protected], 072-556 34 48, som också kan förmedla kontakt med deltagande skolklasser

 

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Kommentarer om “Nu grävs tepåsarna ner – svenska elever hjälper klimatforskare

Toppen! Kul att Tepåseförsöket har fått så stor uppmärksamhet. Hoppas att nedgrävningen gick bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *