Skolbarn hjälper forskare undersöka risker

Skapad:

2012-05-13

Senast uppdaterad:

2022-06-21Vilka risker upplever barn och ungdomar i sin vardag? Det söker forskare nu hjälp med att kartlägga! Barnen får själva fotografera situationer, platser eller föremål som de upplever som riskfyllda. Dessa tusentals bilder kommer att analyseras som en del i ForskarFredag.

Aldrig tidigare har man på detta sätt undersökt vad unga själva definierar som riskfyllt. Forskningen har oftare handlat om att mäta risker för särskilt utsatta barn, samtidigt som de allra flesta olyckor inte drabbar riskgrupper och uppstår i vardagliga situationer.

– Jag vill veta vilka risker barnen ser i sin omgivning, och om barn i olika åldrar och på stora och små orter lägger märke till olika risker. Med den kunskapen kan vi förbättra riskkommunikationen, och i förlängningen öka deras trygghet, säger Erika Wall, forskare i sociologi vid Risk- och krisforskningscentret RCR på Mittuniversitetet.

Under flera år har skolelever samlat in data och medverkat i massexperiment i samband med ForskarFredag. I år medverkar de för första gången i samhällsvetenskaplig forskning.

Alla skolor i Sverige och elever i alla åldrar är välkomna att vara med i massexperimentet Riskbilden. Deltagande är kostnadsfritt och anmälan har öppnat. Undersökningen kommer att pågå under september. Resultaten och slutsatserna publiceras i slutet av året.

– Genom att medverka i ett forskningsprojekt hoppas vi att eleverna både lär sig mer om vad forskning är och blir nyfikna på forskaryrket, säger Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare vid Vetenskap & Allmänhet som samordnar ForskarFredag.

 

Mer information till dig som vill anmäla en skolklass finns här.


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *