Galna genier eller vanliga människor? – möt forskare på 28 orter

Skapad:

2011-08-22

Senast uppdaterad:

2022-06-21Pressmeddelande 110822

Sveriges mest spridda vetenskapsfestival närmar sig. Den 23 september firas ForskarFredag för sjätte året i rad. I år anordnas evenemang på 28 svenska orter och i cirka 300 städer till runt om i Europa.

Barn och vuxna är välkomna att undersöka, chatta, experimentera, se film, spela, testa, fika och lära känna forskare och forskning närmare.

– Vi inbjuder till möten med forskare på oväntade, inspirerande och nya sätt, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Varje ort erbjuder en mängd aktiviteter, alla gratis. Dessutom medverkar flera tusen svenska skolelever i ett massexperiment där de hjälper forskare att utforska familjens kylskåp. Resultatet publiceras i en forskningsrapport senare i år.

– Syftet med ForskarFredag är att alla ska kunna bli fascinerade av forskning, förstå att vetenskap berör oss i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, berättar Lotta Tomasson.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas i 32 länder. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. I år blir det evenemang i Falköping, Jönköping, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information och pressbilder finns på www.forskarfredag.se, eller kontakta:
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige 070-255 38 91, [email protected]

 

 

[textblock title=”Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare” text=”Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar.” link=”www.v-a.se” link_label=”Se även www.v-a.se” style=”orange”]


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *